perjantai 27. toukokuuta 2011

Olohuone Rheinin rannalla


Talvisin ja kylmällä säällä Rheinin ranta-alue on lähes autio, yksittäisiä koiranulkoiluttajia ja meikäläistä lukuunottamatta, sillä vakioreittini keskustaan kulkee rannan kautta ja menen sinne jokapäivä. Säiden lämmetessä rantaan tulevat muutkin. Päivisin voi nähdä ulkoilijoita, lounasruokailijoita ja niitä onnellisia, jotka ovat onnistuneet siirtämään toimistonsa Rheinin rantaan, mikä lienee kovin edistyksellistä muodollisessa sveitsiläisessä business-kulttuurissa. Itse tykkään olla lukevinaan kirjaa puistonpenkillä lehmusten alla!






Ilta-aurinko houkuttelee loputkin kaupunkilaiset rantaan ja grilliruokien tuoksun voi melkein haistaa ulko-ovella. Kertakäyttögrilleissä tai matalissa pallogrilleissä tirisee lihaa, makkaraa ja broileria. Palan painikkeeksi nautitaan myös alkoholipitoisia juomia, mutta näkyvästi humaltuneita ei näy. Porukka istuu, syö ja seurustelee rantakivetyksellä ohuiden vilttien päällä. Rheiniin on muutaman metrin jyrkkä pudotus (kivetty), mutta kenenkään emme ole nähneet edes melkein putoavan jokeen! Ranta on jokailtaisten partyjen jäljiltä myös erittäin siisti, sillä roskat viedään mukana ja jos jotain sattuu jäämään, niin puhtaanapito sen seuraavaan aamuun mennessä korjaa.



Ei ole tuohesta grillittömienkään suu! Maukasta pikkusuolaista ja palanpainiketta saa rantakioskista.


Tonnikalamoussea ja paahtoleipää! Nam! 
Syötävää ja juotava tarjoillaan laseista ja porsliinilautasista. Palauttaminen on tehty palkitsevaksi, koska ostettaessa annetaan astioiden määrä muovisia depotteja, joista laskutetaan 2 CHF/ depot. Palautettaessa depotit ja astiat saa rahat takaisin.

Valkoinen koppi on rantakioski kotimme lähellä.
Kioskin ostosluukku ja vihreä astioiden palautusluukku.
Säiden salliessa Rhein kuhisee virran mukana kulkevista ihmisistä, joilla on muovinen vedenpitävä "säkki" mukaan. Säkissä on kuivat vaatteet, koska uimarit lähtevät yläjuoksulta ja nousevat mahdollisesti rantaan vasta muutaman kilometrin päässä. Joessa kulkevat myös jokilaivat, mutta uimareiden käyttämä alue on selkeästi määritelty ja infotauluin opastettu. Uimarit myös luonnollisesti noudattavat ohjeita.

Siniset alueet ovat uimareiden reviiriä, punaiset laivojen.
Pallukat vedessä ovat uimareita. Kuumalla säällä saattaa nähdä sata päätä vedessä!

Vastarannalla on uimala niille, jotka eivät halua virran vietäväksi. Uimalan ylätasolla otetaan aurinkoa ja sen alapuolelle on verkolla rajattu alue, jossa voi uida.

Kaupunkimökki kalastusmahdollisuudella, keskusta kivenheiton päässä.
Aikoinaan Rheinissä on ollut reilusti kalaa päätellen siitä, että erityisesti yläjuoksulla on useita pieniä kalastusmökkejä, joissa on tallella kalastukseen käytetty, iso vivun päässä oleva haavi. Kalat kuolivat lääkefirman kemikaalivuodossa n. 30 vuotta sitten. Joki on nyt puhdas, ainakin Baselin kohdalla ja yksittäisiä kalastajiakin näkyy silloin tällöin. Kalastustusmökeistä maksetaan maltaita ja huhujen mukaan niissä vietetään trendikkäitä bileitä. 

1 kommentti: