keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Neljännen Kuninkaan päivällispöydässä Baselissa

Ravintola "Der Vierte König" (neljäs kuningas) sijaitsee Baselin parhaan hotellin "Le Trois Rois" (kolme kuningasta) vieressä Rheinin vastarannalla. Menemme paikalle joko kävellen, siltaa pitkin tai joen poikki kulkevalla, joen virtausta hyödyntävällä Ueli-veneellä.

Hyvinvointimme perustuu 7- ruokalajin päivälliseen viineineen, jonka käymme silloin tällöin nauttimassa joko vieraiden kanssa tai kahdestaan. Menu vaihtuu riittävän usein ja hinta-laatusuhde on mieheni mukaan hänen kukkarolleen sopiva. Mitä lie tarkoittaneekin!

Tällä kertaa nautimme lihafonduen suomalaisten vieraidemme kanssa. Tarjolle tuotiin erilaisia kastikkeita, riisiä ja muuta pientä suolaista. Liha (porsas, nauta, broileri) oli siivutettu ohuestakin ohuemmaksi, kääritty rullalle ja umpijäässä. Epäröinnin jälkeen kypsensimme myös broileria.

Vieraamme ovat naimisissa, huomaa miehen sormus.

Ravintolan henkilökunnalla on ristiriitoja, jota ajoittain purskahtavat pintaan. Se vaikuttaa välittömästi palvelun tasoon. Etenkin kokenut nainen ja mies ottavat yhteen kipakoilla kommenteilla, ilmeillä ja eleillä. Tilanteen ollessa päällä nainen lopettaa palvelun täysin, kulkee vain touhakkaana ympäriinsä ja heittää kommenttia. Normitilanteessa he eivät juurikaan puhu toisilleen, mutta palvelu pelaa! Koskaan ei etukäteen tiedä, millainen ihmissuhdetilanne ravintolassa vallitsee. Meidän onneksemme kokki pysyttelee kylmän viileästi ristiriitojen ulkopuolella.

Nyt lähti lapasesta! Nälkäinen vieraamme käynnisti fondue- tuotannon. 

Oheinen jälkiruoka-annos nautittiin Vierte König- ravintolan terassilla, virtaavan Rheinin äärellä. Eri kerralla, mutta kylläkin saman porukan kanssa. 


Muisto vain jää!


1 kommentti: