tiistai 16. helmikuuta 2016

Karibian satamissa

Risteilyn suola ovat satamat. Hellu poikkesi Meksikon Cozumelissa, Caymansaarilla (Georg Town), Jamaikalla (Falmouth) ja Haitissa (Labadee). Erityisiä kulttuurielämyksiä poikkeamat eivät kuitenkaan tuottaneet. Sensijaan timantteja ja kelloja oli kaupan reilusti joka paikassa.

Cozumelissä otimme taksin, jolla hurautimme rantatietä pitkin. Taksikuskilla oli monta rautaa tulessa taksinajon lisäksi. Oli kuulemma pakko, koska Mexicon talous on niin kuralla. Mies oli controllerina sukelluskaupassa ja hän neuvoi myös erästä laivayhtiötä verotusasioissa. Kielitaitoa oli karttunut verrattomasti.

Hän vei meidät kivikkoiselle rannalle, jonne hurrikaani oli pysähtynyt 60 päiväksi ja vienyt kauniin valkoisen hiekan taivaan tuuliin (viime vuonna). Taksikuski- Controlleri vei meidät myös rannalle, jossa riitti valkoista hiekkaa sekä vesiurheilu- ja ruokahoukutuksia. Delfiinien kanssa uinti olisi maksanut 130 taalaa. Vähän tuntui kalliilta meikäläiselle, joka ei osaa uida edes ilman delfiinejä.

Paratiisiranta 
Controlleri taksin tuuletussysteemi,
johon kuului olennaisena osana avoin ikkuna.
Ennen Caymansaarille tuloa laivan ostospäällikkö hehkutti timanttikauppojen laatua ja valikoimaa. Hän veisi itse innostuneen porukan parhaisiin ostospaikkoihin. Me jättäydyimme seurasta ja yritimme etsiä saarelta jotain muutakin kuin timantteja ja puskaa.

Ja löytyihän se, kalakauppias.
Kalakauppias möi saarella asuvalle brittinaiselle tuoretta kalaa.
Nainen toi mukanaan omat välineet: veitsen ja alustan kalanleikkaukseen. 
Pääkatu. Timanttikaupat kadun oikealla puolella.
Dataparvi eli tässä kohdassa toimi ilmainen wifi.
Jamaikalla kävimme muutaman tunnin retkellä. Saarella on isot luokkaerot, paljon erikoisia eläimiä ja kasveja (myös endeemisiä lajeja). Alkuperäiset asukkaat olivat intiaaneja, väestöstä on nykyään yli 90% mustia (orjien jälkeläisiä). Jamaikalla on koulupakko, mutta vain 85% käy alakoulun ja 77% yläkoulun. Lapset ovat töissä kotona, eikä heitä päästetä kouluun!

Kuvissa on jamaikalaista elämää.

Kaunis, mutta niin tuntematon kasvi.

Koululainen piilossa.




Risteily-yhtiö oli vuokrannut Haitista suljetun kauniin ranta-alueen. Kaikki ruoka tuotiin laivalta maihin. Haitilaisten elämää emme nähneet. Onneksi sentään haitilaisia. He olivat töissä varustamon alueella.
Ryhmä haitilaisia odottamassa asiakkaita, siis sellaisia,
joita pitää työntää joko sairauden tai lihavuuden vuoksi.
Seutu oli niin epätasaista, että pyörätyolien pyörätkin olivat fat-luokkaa.
Hellu lähdössä "uimaan".




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti