lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vikkelää tiedonkulkua ja perusteellista tutkintaa Baselissa

Baselissa oleva asunto oli tilapäisesti käytössämme jo ennenkuin mieheni oli tehnyt työsopimuksen. Tuolloin ei ollut mitenkään selvää, että työkomennus edes toteutuisi. Hämmästyimme ja ehkä hieman närkästyimmekin vikkelää tiedonkulkua, kun hän sai kirjeen KELA:lta kyseiseen osoitteeseen neuvottelujen ollessa vielä kesken. Samoihin aikoihin posti toi hänelle osoitetun lähetyksen, jossa oli kaksi ohutta isohkoa muovipussia, joista toinen oli tarkoitettu poisheitettäville kengille ja toinen vaatteille. Sekä ohjeet, mihin täydet muovipussit voi viedä. Tämä kädenojennus sensijaan lämmitti mieltämme.

IKEA- tyylinen Baselin kotimme.

Sveitsiläistä ajokorttia varten menimme Baselin poliisilaitokselle. Isossa toimistossa oli reilusti tilaa sekä asiointitiskejä virkailijoineen. Lisäksi toimistossa oli useita, muihin erillisiin asiointitiloihin johtavia ovia. Asiointitiskit ja - ovet jaettuu asioiden mukaan. Kaikki asiakkaat jonottivat suljettujen ovien taakse, joihin mentiin soittamalla ovisummeita. Asiointitiskien virkailijat istuivat toimettomina. 

Soitimme "ajokortti" summeria ja tulimme uskomattoman pieneen koppiin, jossa oli tosi korkea tiski. Sen takana oli “asiakkailta suojeltu virkailija”. Suomen ajokortti otettiin pois ja lähetettiin Suomeen. Lasku piti maksaa postiin kuukauden kuluessa. Sveitsiläinen ajokortti tuli parin päivän päästä kotiin postitse, siis ennen kuin ehdimme edes laskua maksaa. Täällä luotetaan rehellisyyteen!

Talvinen Rheinin vastaranta, joka on Baselin mielenmaisemani
Sveitsissä autovarkaudet ovat hyvin harvinaisia! Joinain vuosina ei varasteta yhtään autoa! Ihmiset ovatkin suomalaisittain erittäin huolettomia, autojen ikkunat saattavat olla auki ja avaimet paikallaan. Poliiseilla on melko vähän rikoksiin liittyvää tutkintaa. Siitä saattaa johtua, että esim. jalankulkijoita sakotetaan kuulemma melko hanakasti punaisia päin kävelemästä, ja pienetkin onnettomuudet tutkitaan ilmeisen perusteellisesti.   

Osuin paikalle, kun risteysalueella oli tapahtunut kahden auton peltikolari. Poliisit (4 kpl) olivat jo paikalla ja autot siirretty syrjään. Kolaria tutkittiin intensiivisesti ja kaikkia osallisia haastateltiin vuorotellen kolaripaikalla. Välillä poliisit kokoontuivat miettimään tilannetta keskenään syrjemmälle. Taas palattiin osallisten ja silminnäkijöiden pariin ja haastatteluja jatkettiin. Kukaan ei ollut loukkaantunut, eikä autoissakaan ollut näkyviä vaurioita. 

Ennen muuttoa kävimme relocation- valmennuksessa ja valmentajamme hoiti myös monia virallisia asioita puolestamme. Hän oli erityisen huolestunut siitä, että Baselista ei saa poronlihaa, jota me Suomessa olemme kuulemma tottuneet syömään. Huoli oli mielestämme täysin aiheeton.

1 kommentti: