keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Talvinen päivällinen

Olimme vierailulla eräässä vakiopaikassa eteläisessä Hämeessä. Söimme maukkaan hitaasti valmistetun päivällisen vaali-iltana kynttilänvalossa, joiden lepatusta myös perheen vauva arvosti. Kuola valui, lusikka pyöri suussa ja silmät tapittivat liekkejä.



Osso Buco lihat ostettiin oikeasta lihakaupasta ihan tuoreina. Lihan muhiessa syntynyt liemi oli kerrrassaan mainiota, siirappista.

Osso Buco, 175 C/ 2,5h
3 porkkanaa
1 palsternakka
juuriselleriä
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
5 iso naudan potkaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria

1 dl vehnäjauhoja
4 rkl voita
3 rkl tomaattipyreetä
3-4 dl vettä
2,5 dl valkoviiniä
4 laakerinlehteä
0,5 tl valkopippuria
1 tl basilikaa
1 tl rakuunaa
1 tl suolaa

Kuori ja paloittele juurekset ja hienonna sipulit. Mausta potkaviipaleet suolalla ja pippurilla. Pyöräytä vehnäjauhoissa ja ruskista voissa pannulla. Kuullota myös juureksia ja sipuleita voissa pannulla ja lisää joukkoon tomaattipyree. Laita lihat ja juurekset pataan. Huuhtele pannu vedellä ja kaada liemi pataan. Lisää loput nesteet ja mausteet.

Kuvattu kynttilänvalossa

Osso Bucon kanssa sopi kerrassaan mainiosti Sahramiriisi (HS, reseptit)



1 salottisipuli
2 rkl voita
1 rkl öljyä
2 dl risottoriisiä
1 ps sahramia
1 dl sherryä
5 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
1 dl parmesaania
2 rkl sitruunanmehua

Kuumenna kattilassa voi ja öljy, kuullota sipulisilppua ja risottoriisiä n. 5 min. Sekoita joukkoon sahrami ja sherry. Anna kiehua keskilämmöllä, kunnes sherry on imeytynyt. Lisää kuumaa kasvislientä aina noin 1 dl kerrallaan, kunnes liemi on imeytynyt.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Kun riisit ovat vielä al dente, lisää joukkoon kerma, parmesanraaste ja sitruunamehu. Kypsennä vielä pari minuuttia.

Jälkiruoaksi kahvin kanssa maistui täpäkkä jäädytetty suklaatorttu (Koti ja Keittiö). Maku on todella suklaisen täyteläinen.

Pohja
12 piparia
50g voita sulatettuna
Murenna piparit ja yhdistä voisula joukkoon, painele seos irtopohjavuokaa (halk. 24 cm) ja nosta kylmään.

Täyte
200g tummaa suklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa'2 dl tomusokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl piparimaustetta
2 rkl kaakaojauhetta
2 dl kuohukermaa

 Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Yhdistä tuorejuusto ja puolet sokerista. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset tuorejuustoon. Yhdistä tuorejuustoseos, sula suklaa, vaniljasokeri, piparimauste ja kaakaojauhe. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti muiden aineiden joukkoon. Kaada seos piparipohjalle, peitä kelmulla ja pakasta (min 6 h)

2 kommenttia:

  1. Joo, ja kaikki kynttilänvalossa. Tunnelma ja hyvä ruoka on ihana yhdistelmä.

    VastaaPoista